
Ud fra et emne eller forløb i din undervisning faciliteres kontakt til og samarbejdsmuligheder med en relevant, lokal virksomhed. Der er mulighed for sparring og idéudvikling til samarbejdet. Eleverne kan komme ud på virksomheden og se noget teori fra skolen foregå i praksis. Der er også mulighed for, at en medarbejder fra virksomheden kommer ud og varetager en undervisningstime eller fx deltager i undervisningen.
Eksempler
- 3 virksomhedsdage med 7. årgang på Roslev skole, der på skift havde 1 dag hos et lokalt entreprenørfirma, Skive Kirker og et biogasanlæg.
- SOSU-skolen og et lokalt plejecenter inviterer en 6. klasse i et 3-dages forløb: to dage på SOSU Skolen og en dag på et lokalt plejecenter.
- At skabe en bro mellem teori og praksis: Eleverne får mulighed for at se, hvordan det de lærer i skolen anvendes i virkeligheden. Dette gør læringen mere håndgribelig og relevant.
- At give eleverne virkelighedsnær erfaring: Ved at besøge virksomheder eller møde fagfolk i klasseværelset, får eleverne indblik i arbejdslivet og forskellige karrieremuligheder.
- At styrke lokalsamfundets sammenhængskraft: Samarbejdet mellem skoler og virksomheder skaber stærkere bånd i lokalsamfundet og giver virksomhederne mulighed for at engagere sig i uddannelse.
- At motivere og inspirere eleverne: Mødet med "den virkelige verden" kan tænde en gnist hos eleverne og øge deres interesse for specifikke fag eller brancher.
- At udvikle elevernes sociale og faglige kompetencer: Eleverne træner deres evne til at kommunikere med voksne i professionelle sammenhænge og anvende deres viden i nye kontekster.
FØR: I samarbejde med læreren forberede eleverne sig på virksomhedsbesøget. Måske de har haft et fagligt forløb, de skal se eksempler på hos virksomheden. Eleverne kan forberede sig på at fortælle virksomheden, hvad de har lært om emnet i skolen. Dermed har alle et fælles udgangspunkt ved besøgets start. Det er også altid en god idé at have været inde på virksomhedens hjemmeside og sociale medier. Undersøg også, hvilke jobtitler, der er og hvad de betyder. Lav en liste med spørgsmål, så eleverne har noget at spørge medarbejderne om.
UNDER: Under besøget stilles spørgsmål, eleverne har forberedt hjemmefra. Måske eleverne må dokumentere besøget i form af fotos eller video. Spørg altid om tilladelse. Eleverne kan også spørge til, om virksomheden tager erhvervspraktikanter, og være nysgerrige på, hvad man kommer til at lave i en praktik hos dem.
EFTER: Eleverne kan i grupper lave en præsentation af virksomhedsbesøget. Hvad lagde de mest mærke til? Hvad undrede dem? Hvad lærte de om virksomheden og branchen? Eleverne kan også skrive en tekst om besøget eller lave en videopræsentation.
Alt afhængig af klassestørrelse bedes skolen sende en ekstra lærer eller undervisningsassistent med.