Middelalderens Spøttrup – I riddernes fodspor
Har dine elever, det der skal til for at blive riddere i middelalderen? Når I besøger Spøttrup Borg, kommer I med på en tidsrejse tilbage til den sene middelalder, hvor eleverne skal prøve at gå i riddernes fodspor. Det kræver både mod, styrke og god dannelse at leve op til den række normer og værdier, der gjorde sig gældende for en ridder.
Adoptionsklasser
En adoptionsklasse er et længerevarende læringsforløb mellem en skoleklasse og en lokal virksomhed. Virksomheden ”adopterer” en skoleklasse eller årgang og sammen forpligter parterne sig på et længerevarende samarbejde omkring læring og læring i praksis.
Typisk er opstarten af samarbejdet et besøg på virksomheden eller institutionen, hvor lærerne og jeg deltager, hvorefter vi sammen drøfter en ramme for samarbejdet, herunder fx
Korte læringsforløb med lokale virksomheder
Ud fra et emne eller forløb i din undervisning faciliteres kontakt til og samarbejdsmuligheder med en relevant, lokal virksomhed. Der er mulighed for sparring og idéudvikling til samarbejdet. Eleverne kan komme ud på virksomheden og se noget teori fra skolen foregå i praksis. Der er også mulighed for, at en medarbejder fra virksomheden kommer ud og varetager en undervisningstime eller fx deltager i undervisningen.
Eksempler
Rundvisning Spøttrup Borg
Kom med ind bag murene på Spøttrup Borg, som i senmiddelalderen tilhørte biskoppen i Viborg. Borgen var en central del af Danmarks sidste borgerkrig, Grevens Fejde, og den efterfølgende reformation.
Spøttrup Borg er Danmarks bedst bevarede borg.
Oplev Borgen som forsvarsværk med dobbelte voldgrave og vindebroer og se borgens mange flotte rum. Vi hører nærmere om livet på borgen, samfundets opbygning i senmiddelalderen, kirken, troen og reformationen.
Vinylskærer
Vinylskæreren er en maker teknologi, der giver dine elever mulighed for at designe skilte i vinyl og tekstiltryk. Vinylskæreren kan du bruge både som fx dansk- eller billedkunstlærer. I dansk kan eleverne arbejde med statements, hvor de laver skilte og trøjetryk som slutprodukt, mens elever i de praktisk-musiske fag anvender vinlyskæreren som et centralt værktøj i en designproces.
Aktiv dødshjælp – et etisk dilemma
Når man tager hul på emnet ”aktiv dødshjælp”, åbner man op for de store spørgsmål om liv, død og værdighed. Vi peger på brugbare undervisningsmaterialer, og Hospice Limfjord inviterer dine elever indenfor til en debat om emnet. Vi har fokus på, hvordan man skaber et værdigt liv helt indtil døden.
Når livet slutter
Gør det ondt at dø? Hvordan ser man ud, når man er død? Må man godt give den døde ting med i kisten? Hvad er et hospice egentlig for noget? Hvordan er det at leve med en uhelbredelig sygdom?
Uhelbredelig sygdom og død vækker mange spørgsmål. Personalet på Hospice Limfjord vil gerne tage imod skoleklasser og fortæller om livet på hospice og om, hvad der sker, når en patient dør.
Laser cutter
På laser cutteren, kan man skærer eller gravere i en lang række materialer.
Maskinen bruges som oftest til at lave skæringer eller graveringer, enten som et slutprodukt eller som delelement i et design-/innovationsproces.
Laser cutteren er ideel til at lave prototyper på, vi har samtidig en laser cutter der kan lave 1:1 modeller.
Med de nye faghæfter i bl.a. billedekust og Håndværk/design samt en række andre fag, er der kommet krav om digitale produkter. Laser cutteren ligger fint i tråd med dette.
Lego Mindstorm
Skal dine elever arbejde med programmering og har de tidligere arbejdet med Lego wedo 2.0? Vil et oplagt næste skridt være at arbejde videre med Lego Mindstorm.
Lego Mindstorm bygger videre på de teknikker som eleverne har lært i Wedo 2.0.
For at lette arbejdet med Lego Mindstorm, som er byggeteknisk svær. Har vi valgt at samle 15 standart robotter som man kan arbejde med på Læringsambassaden. Vi har lavet en række kørebaner hvor man kan øve sig i brug af sensorere og gængse programmeringsteknikker.
Forløb fra Viborg Stifts Skoletjeneste
KÆRE LÆRERE
Værsgo! Hermed den nye årsplan fra Viborg Stifts Skoletjeneste for Kristendomskundskab, hvori vi præsenterer de undervisningsmaterialer og events, som vi udbyder i skoleåret 2024-2025.
Specifikt er der forløb hos Balling Kirke, som er udpenslet i dokumentet ved siden af også.
I er altid velkomne til at kontakte os, hvis I har spørgsmål til nogle af materialerne eller til kirkebesøg. Vi vil også meget gerne have jeres tilbagemeldinger på materialer og arrangementer. Skriv gerne til os med ris/ros eller andet på mail.