Middelalderens Spøttrup – I riddernes fodspor
Har dine elever, det der skal til for at blive riddere i middelalderen? Når I besøger Spøttrup Borg, kommer I med på en tidsrejse tilbage til den sene middelalder, hvor eleverne skal prøve at gå i riddernes fodspor. Det kræver både mod, styrke og god dannelse at leve op til den række normer og værdier, der gjorde sig gældende for en ridder.
Adoptionsklasser
En adoptionsklasse er et længerevarende læringsforløb mellem en skoleklasse og en lokal virksomhed. Virksomheden ”adopterer” en skoleklasse eller årgang og sammen forpligter parterne sig på et længerevarende samarbejde omkring læring og læring i praksis.
Typisk er opstarten af samarbejdet et besøg på virksomheden eller institutionen, hvor lærerne og jeg deltager, hvorefter vi sammen drøfter en ramme for samarbejdet, herunder fx
Korte læringsforløb med lokale virksomheder
Ud fra et emne eller forløb i din undervisning faciliteres kontakt til og samarbejdsmuligheder med en relevant, lokal virksomhed. Der er mulighed for sparring og idéudvikling til samarbejdet. Eleverne kan komme ud på virksomheden og se noget teori fra skolen foregå i praksis. Der er også mulighed for, at en medarbejder fra virksomheden kommer ud og varetager en undervisningstime eller fx deltager i undervisningen.
Eksempler
Fur Museum - på egen hånd
Et museum mange oplevelser! På Fur Museum kan man gennem de mangeartede udstillinger opleve fortiden. Ud over fossiler i verdensklasse, kan du også opleve historien om forhistoriske supervulkaner, øens landskaber og undergrund og livet på Fur gennem de sidste mange århundrede.
Rundvisning Spøttrup Borg
Kom med ind bag murene på Spøttrup Borg, som i senmiddelalderen tilhørte biskoppen i Viborg. Borgen var en central del af Danmarks sidste borgerkrig, Grevens Fejde, og den efterfølgende reformation.
Spøttrup Borg er Danmarks bedst bevarede borg.
Oplev Borgen som forsvarsværk med dobbelte voldgrave og vindebroer og se borgens mange flotte rum. Vi hører nærmere om livet på borgen, samfundets opbygning i senmiddelalderen, kirken, troen og reformationen.
Relationen mellem Grønland og Danmark i dag
Giv dine elever indsigt i grønlandsk historie og samfundsforhold.
Her fortælles også om sammenhængen mellem koloniseringen og moderniseringen og det samtidige Grønland.
Vinylskærer
Vinylskæreren er en maker teknologi, der giver dine elever mulighed for at designe skilte i vinyl og tekstiltryk. Vinylskæreren kan du bruge både som fx dansk- eller billedkunstlærer. I dansk kan eleverne arbejde med statements, hvor de laver skilte og trøjetryk som slutprodukt, mens elever i de praktisk-musiske fag anvender vinlyskæreren som et centralt værktøj i en designproces.
Laser cutter
På laser cutteren, kan man skærer eller gravere i en lang række materialer.
Maskinen bruges som oftest til at lave skæringer eller graveringer, enten som et slutprodukt eller som delelement i et design-/innovationsproces.
Laser cutteren er ideel til at lave prototyper på, vi har samtidig en laser cutter der kan lave 1:1 modeller.
Med de nye faghæfter i bl.a. billedekust og Håndværk/design samt en række andre fag, er der kommet krav om digitale produkter. Laser cutteren ligger fint i tråd med dette.
Jeppes Verden
”Jeppes verden” udgør et undervisningsmateriale omhandlende Jeppe Aakjærs liv og forfatterskab. Undervisningsmaterialet finder I på kufib.dk, der er en platform for projektet ”Kulturhistoriske Forfattere i Børnehøjde” (forkortet KUFIB). KUFIB tager afsæt i centrale danske forfatterskaber, der giver eleverne får indsigt i vigtige kulturelle strømninger i Danmark gennem mødet med et forfatterskab. På platformen får elever og lærere nyttige redskaber til at skabe egne fortællinger inspireret af forfatterskabet
Jeppe Aakjær til 7.-10.klasser
Der tilbydes forløb omkring læring af sagprose, folkeoplysning, det moderne gennembrud, samt lyrik - hvor vi tager udgangspunkt i Jeppe Aakjær og hans forfatterskab. Ud over Jeppe Aakjærs styrke på lyrik og beskrivelse af naturen, var han også en person, der engagerede sig meget i samfundsdebatten og -udviklingen.
Der vil gennem fem forskellige forløb være mulighed for, at lærer og elever kan arbejde med fagene: historie, dansk, samfundsforhold, natur og klima.
De fem forløb er som følger:
Forløb 1: Grundforløb om Jeppe Aakjær (for 7.-10 klasse)