
En fæstning bygges i Glyngøre - De første planer
En fæstning bygges i Glyngøre - En fæstning forberedes
En hugorm på bordet og en krigslist i mørket - elevtekst 3
Der er ikke mange, som ved, at Glyngøre under 1. verdenskrig var forvandlet til en fæstning med skyttegrave og pigtrådsspærringer i kilometervis. Mød fortælleren Leif Kristiansen, som kan vise eleverne spor i landskabet efter 1. verdenskrig, hvor Glyngøre blev befæstet, så fjenden kunne standses ved Sallingsund.
I forløbet får eleverne overblik over, hvordan en verdenshistorisk begivenhed kunne påvirke et lille samfund. De skal arbejde med tidslinjer, tekster, opgaver, fotohistorier m.m.
Glyngøre er kendt fra fiskeriet; men har især igennem de sidste 150 år været et knudepunkt for bro, tog og færge. Samtidigt har byen også haft militær betydning i både 1864 og 1. verdenskrig.
Leif Kristiansen er skribent, kulturperson og musiker, kendt fra ”Rock med rynker”. Han er sangskriver og optræder gerne med musikfortællinger om især bro, tog og færgefart i Glyngøre.
Forløbet indeholder materialer til både forberedelse og efterbehandling af et besøg i Glyngøre med fokus på 1. verdenskrig. I forløbet får eleverne overblik over, hvordan en verdenshistorisk begivenhed kunne påvirke et lille samfund. De skal arbejde med tidslinjer, tekster, opgaver, fotohistorier m.m.
Eleverne kan under besøget også høre om 1864, hvor ”Røven af fjerde division” flygtede til Mors, samt høre andre røverhistorier ad libitum. Dette forløb er ikke beskrevet; men en kort tekst om "Røven af fjerde division", findes i Lærermaterialer.
Se vedhæftede fil, Lærermaterialer - arbejdsgang og plan, for forberedelse.
Se vedhæftede fil, Lærermaterialer - arbejdsgang og plan, for efterbehandling.
Bedst forår/sommer/efterår.
8-10 lektioner + et dagsbesøg.
I kan evt. henvende jer til Glyngøre Skole, og aftale, at I låner et lokale som base til madpakker/tasker/toiletbesøg m.m.
